יהיה טוב

לנקות את הלב מאבק

נאזין לשיר "יהיה טוב" של יסמין מועלם ונשוחח על אופטימיות ותקווה ברמה הלאומית וברמה הפרטית

נשב ונצחק במרפסת

גַּם אִם יִשָּׂרֵף הַכֶּסֶף

נֵשֵׁב וְנִצְחַק בַּמִּרְפֶּסֶת

אֲנִי וְאַתָּה וְהַשֶּׁקֶט

לֹא צָרִיךְ כְּלוּם

קֶרֶן שֶׁמֶשׁ

גַּם אִם יִקַּח לָנוּ זְמַן

תִּרְאֶה שֶׁהַכֹּל מְכֻוָּן

נֵשֵׁב מִסָּבִיב לַשֻּׁלְחָן

מַבְטִיחָה שֶׁ

 

[...]

בַּסּוֹף יִהְיֶה

יִהְיֶה טוֹב

הַפְּרָחִים יָשׁוּבוּ לִפְרֹחַ

תִּרְאֶה שֶׁיִּהְיֶה טוֹב

יִהְיֶה טוֹב

גַּם מִתּוֹךְ הַחשֶׁךְ יִדָּלֵק הָאוֹר

מילות השיר

האמירה הכל כך ישראלית,"יהיה טוב", עומדת במרכז השיר של יסמין מועלם. בחוויה הישראלית, גם כשהמצב קשה, איכשהו תמיד נשאר מקום לאופטימיות ותקווה. אולי זה בגלל ההיסטוריה שלנו? אולי זה בגלל היכולת שלנו "לעמוד על הרגליים" אחרי מלחמות? כנראה אין תשובה אחת לשאלה זו. כך או כך, צמד המילים מסתנן לסופי שיחות ופרידות, בין שאנחנו מאמינים במשמעותן ובין שלא. מילות השיר של יסמין מועלם מדברות על פשטות, על הכרת תודה ועל אמונה עמוקה בטוב שמחכה לנו כאן, במרפסת, בעודנו צוחקים ונהנים מאור השמש. השיר הפך בחודשים האחרונים לאחד מהמנוני מלחמת "חרבות ברזל", אך מועלם כתבה אותו כמה חודשים לפני פרוץ המלחמה.

מבצעים: יסמין מועלם ועומר אדם | מילים ולחן יהיה טוב: יסמין מועלם | לחן נוסף יהיה טוב: מאור שושן וטהר שפי רפלד | מילים מים שקופים: אבי אוחיון | לחן מים שקופים: אבי אוחיון ומתן דרור
יהיה טוב

שיר מפורסם נוסף בשם "יהיה טוב" נכתב על ידי יהונתן גפן והולחן על ידי דיויד ברוזה בשנת 1978. יהונתן גפן כתב את השיר בהשראת שיחות השלום שמדינת ישראל ניהלה אז עם מצרים, אשר הסתיימו בהסכם השלום ההיסטורי בין נשיא מצרים, אנוּאר סאדאת, לראש הממשלה, מנחם בגין, ב־1979. השיר, כשמו, מבטא אופטימיות ותקווה בְּרָמַת הָעָם ומביע תקווה לשלום בין המדינות, אך גם חשש מפני העתיד הלא ידוע לאחר ההסכם ביניהן.

 

האזנה פעילה

  • הקרינו בכיתה את מילות השיר "יהיה טוב" של יהונתן גפן לצד מילות השיר "יהיה טוב" של יסמין מועלם. שאלו: שני השירים מתארים אופטימיות ותקווה. מה השוני ביניהם? מה הדמיון ביניהם?
  • באילו דרכים מעודד אותנו השיר "יהיה טוב" של יסמין מועלם למצוא שמחה ברגעי היומיום? באילו דרכים מעודד אותנו השיר "יהיה טוב" של יהונתן גפן למצוא תקווה ברמה הלאומית? הציעו לתלמידות ולתלמידים לסמן מילים ומשפטים מתוך השיר.
הפרחים ישובו לפרוח

"פרחי ארצנו" הוא שמה של כרזה שיצאה בשנות ה־50 במחלקת הנוער של "קרן היסוד", והיא מציגה פרויקט של שליחת גלויות עם פרחים מיובשים מילדי ישראל אל ילדי חוץ לארץ שנועד לחבר אותם לטבע הארץ ישראלי. בכרזה מימין נראה ילד במכנסיים קצרים כחולים שלראשו כובע טמבל והוא אוחז בפרח הנובט ממפת ארץ ישראל. בכרזה משמאל נראית ילדה עם צמות בשמלה חגיגית השואפת אל קרבּה את הפרח בשמחה ובהתמסרות. בטבע קיים דפוס מעגלי שניתן ללמוד ממנו – הפריחה אינה רגע חולף וארעי, אלא חלק ממחזור חיים. גם לאחר חורפים קשים האביב תמיד מגיע ומביא עימו יופי וחיים חדשים. השורה "הפרחים ישובו לפרוח" גורמת לנו לקוות שכמו הפרחים, גם בני האדם יוכלו לחוות צמיחה והתחדשות.

הזמנה להתבוננות

  • הַקרינו את הכרזה בכיתה והציעו לתלמידות ולתלמידים להתבונן בה. שימו לב לדמויות ולקשר ביניהן. שאלו: לכבוד מה פרסמו אותה? תוכלו לצפות בסרטון המסקר את הפרויקט.
  • שאלו בכיתה: הפרויקט המחבר בין ילדי ישראל לילדי יהודי התפוצות נקטע במלחמת ששת הימים, ב־1967. כיצד, לדעתכם, מתקיים היום קשר בין ילדי ישראל לילדי יהודי התפוצות? מה אתם הייתם שולחים להם?
  • תוכלו לחשוף את התלמידות והתלמידים למיזם "זיכרון עוטף", המשלב איורי טבע ופרחים המנציחים את העוטף לפני שבת 7 באוקטובר 2023.

 

רק לנקות את הלב מאבק

בשיר "יהיה טוב" יסמין מועלם שרה על הנחמה שאפשר למצוא בדברים הפשוטים והיומיומיים. בין אתגרי השגרה לחוסר הוודאות המילים מעוררות תחושת הודיה ברגעים משותפים של שמחות קטנות של יום חולין: הפשטות של ישיבה במכונית, עצירה בצד הדרך, מבט בעיניים, התחממות באור השמש במרפסת. לפעמים, גם כששביעות רצון והודיה אמיתיות נמצאות במרחבי חיינו, אנחנו לא מסוגלים להבין את ערכן וליהנות מהן.

איפה השיר פוגש אותנו?

שאלו בכיתה:

  • האם באמת בסוף יהיה טוב כמו שהשירים מבטיחים? מי מבטיח את זה? מי אחראי לכך שבסוף יהיה טוב? האם גם לנו יש אחריות לסוף הטוב?
  • יסמין מועלם מתארת בשירה את היופי בסיטואציות כל כך פשוטות. תוכלו לספר על מקרה שבו הרגשתם שהסיפוק שיש לכם מסיטואציה שהייתם חלק בה עולה על כל דבר חומרי?

לעוד פעילויות עם תכנים של פעילוטקסט:

לשירים נוספים:

7

כתיבה והפקה: רות שמעון נעים

הזמנה לפעילות
No items found.
שותפים

הפעילות הזו זמינה במסגרת שיתוף פעולה בין רשת ארכיוני ישראל (רא"י), משרד המורשת והספרייה הלאומית.

כתיבה והפקה: רות שמעון נעים