נאזין לשיר "חולם כמו יוסף", נדבר על גיבורים וגיבורות מקראיים ונחשוב על הרלוונטיות שלהם לחיינו ועל כוחם של חלומות ותקוות
כָּל אָדָם מְגֹרָשׁ מִגַּן עֵדֶן
כָּל אֶחָד עוֹבֵר מַבּוּל
לְכָל אֶחָד יֵשׁ אֵיזֶה הֶבֶל
שֶׁהוּא מְקַנֵּא בּוֹ עַד מָוֶת
בְּכָל אַחַת מִגְדָּל שֶׁל מֶרֶד וּבִלְבּוּל
[...]
וְגַם אֲנִי חוֹלֵם כְּמוֹ יוֹסֵף
כֵּן גַּם אוֹתִי זָרְקוּ לַבּוֹר
גַּלְגַּל חוֹזֵר בְּתוֹךְ תַּחְפֹּשֶׂת
וּכְמוֹ דָּוִד אֲנִי עוֹשֶׂה מִזֶּה מִזְמוֹר
עוֹשֶׂה מִזֶּה מִזְמוֹר
בשיר "חולם כמו יוסף" חנן בן ארי מחבר בין סיפור עתיק יומין שאולי נראה לנו רחוק ובין החיים שלנו כיום. השיר מאפשר להתחבר למגוון דמויות מקראיות, להיזכר בקונפליקטים שהיו להן, לחלום חלומות כמותן, לקנא בהן או לשמוח איתן ובעיקר להבין עד כמה הן דומות לנו ועד כמה אנו דומים להן.
הפזמון בשיר מספר בקצרה את סיפורו של יוסף, שהושלך לבור על ידי אֶחיו ובסופו של דבר עולה לשלטון במצרים. חנן בן ארי מתאר את סיפורו כסיפור של צמיחה מתוך מצוקה.
שיר מפורסם אחר ששואב השראה מיוסף הוא השיר "כתונת פסים". מאיר אריאל כתב את השיר, וארקדי דוכין הלחין אותו בשנת 1995. השיר מתאר את החברה הישראלית ככותונת שכל פס בה מייצג חלק אחר ומוצָא אחר בה, ומותח ביקורת על תופעות של גזענות שקיימות בה.
האזנה פעילה
(כתונת פסים הגרסה המקורית | כתונת פסים- חידוש משנת 2023)
"איור לפורים" משנת 1895, המורכב מכמה איורים, מציג קטעים מתוך מגילת אסתר בשילוב פסוקים וקישוטים ומציע פרשנות אחרת ונקודת מבט רעננה לסיפור המגילה:
באיור העליון המלך אחשוורוש מושיט את שרביט המלכות לאסתר. האיור מבטא את החסד וההגנה שהמלך אחשוורוש מעניק לאסתר; האיור האמצעי מציג את רגע המהפך הדרמטי בסיפור: המן מרכיב את מרדכי על הסוס ברחבי שושן הבירה; באיור התחתון בני המן עומדים לקראת התלייה על העץ; בתחתית ניתן למצוא איור של קבר רחל.
הזמנה להתבוננות
חלומות מנחים אותנו אל מֵעבר לִגבולות ההווה ומאפשרים לנו לדמיין עולמות שעדיין לא נראו. ברגעים קשים הם מספקים תקווה, נחמה וכוחות חדשים שיכולים לפרוץ מבעד למצוקה. החלומות טומנים בחובּם אופטימיות מיוחדת ואמונה בַּקסום ובבלתי צפוי ומניעים אותנו לעבר עתיד טוב יותר.
איפה השיר פוגש אותנו?
שאלו בכיתה:
לעוד פעילויות עם תכנים של פעילוטקסט:
לשירים נוספים:
כתיבה והפקה: רות שמעון נעים
הפעילות הזו זמינה במסגרת שיתוף פעולה בין רשת ארכיוני ישראל (רא"י), משרד המורשת והספרייה הלאומית.
כתיבה והפקה: רות שמעון נעים