כבר התחלתם לאסוף קרשים למדורה?
במסורת העממית נקשר ל"ג בעומר למרד בר כוכבא. התנועה הציונית ראתה בבר כוכבא סמל לגבורה ולעצמאות, ובעקבות זאת הפך ל"ג בעומר ליום שבו חוגגים חירות לאומית. מנהג הדלקת המדורות נקשר למשואות שהודלקו על ראשי ההרים כדי להפיץ את בשורת המרד, והכנת החיצים והקשתות נקשרה לנשק של המורדים.
בר כוכבא ראה באימפריה הרומית, ששלטה ללא עוררין בעולם כולו, שלטון כוחני השואף לרמוס את העם היהודי, וכנגד כל הסיכויים החליט לצאת למלחמה נגדה. כדי לבסס את מעמדו בעם הוא צירף אליו את רבי עקיבא, מגדולי חכמי ישראל עוד בחייו, ויחד יצרו השניים הנהגה לוחמת: בר כוכבא כלוחם עז נפש, ורבי עקיבא כסמכות רוחנית הרואה בדרכו של בר כוכבא את הדרך הנכונה. התנועה הציונית ביקשה ללכת בדרכם וחינכה דורות של ילדים לאורם באמצעות שירים ומשחקים.
כבר ב-1915, כשרעיון התחייה הלאומית בארץ האבות נתפס כחלום רחוק, התקיימה בוורשה בל"ג בעומר תהלוכת תנועות נוער ציוניות שהעלתה את נס המרד עוד בהיות העם היהודי בגולה. וכך נכתב עליה בעיתון "הצפירה": "החגיגה שנערכה השנה בווארשה בל"ג בעומר, בוודאי שכמותה לא נערכה עוד בארצות הגולה... היהדות יצאה ברחובות העיר ביד רמה. בלי מורא מפני הקוזק ובלי אימת פוגרומים, העיר הייתה מלאה יהדות".
שלחו את החלון לתלמידי כיתתכם. כך תעשירו את הידע שלהם בנושאי הלימוד ותפתחו אצלם סקרנות ועניין במקצוע תרבות יהודית ישראלית. הציעו להם לשאול שאלה אחת טובה העולה מתוך מה שקראו.
לכל חלון מצורפת פעילות מיוחדת - סקר, לוח שיתופי, חידון או משחק - שתוכלו לקיים עם התלמידים בכיתה. אפשר להקרין את החלון בכיתה ולבקש מהתלמידים לנחש את העובדות הנכונות.
החלונות בנויים על אירועים היסטוריים ותרבותיים חשובים שהתרחשו באותו שבוע. אתם יכולים לפתוח את שיעור תרבות יהודית ישראלית או שיעור החינוך בחלון ובכך להוסיף לו רלוונטיות ועניין.
לכל חלון מצורפים מקורות (קטעי עיתונות, כרזות, מכתבים, בלוגים, סרטוני וידאו) אשר יסייעו לכם להעשיר את הידע של התלמידים בנושא.