קהילת יהודי עיראק המפוארת ידעה זמנים יפים, אך ב-1941 באו ימים קשים ששיאם היה בפרעות "הפרהוד", פוגרום ביהודי בגדד שהתחולל בחג השבועות ובו יהודים רבים נרצחו ורכוש נבזז. מאותו הרגע היה ברור כי האדמה תחת יהודי עיראק בוערת, ופעילות המחתרת הציונית צברה תאוצה. הקשר בין המחתרת הציונית בעיראק ובין המוסד לעלייה ב', שעסק בעלייה לא חוקית, הלך והתבסס, ומשני צידי הקשר חיכו להזדמנות, וזו הגיעה.
ב-1947 פנו שני טייסים אמריקאים בעלי מטוס פרטי למוסד לעלייה ב' והציעו את שירותיהם תמורת תשלום הגון. כך יצא לדרך מבצע מייקלברג (השם נוצר מחיבור שמות הטייסים). שלמה הִלל, יוצא עיראק ולימים שר וחתן פרס ישראל, נבחר לפקד על המבצע ובהתראה קצרה מיהר לקנות בגדי חאקי כדי להתחפש לטייס והצטרף לטיסה. כאשר המטוס נחת בנמל התעופה הרשמי של בגדד, יצא שלמה הלל לפגוש את חברי המחתרת, ויחד הם תכננו את פרטי המבצע.
איך מגניבים משפחות לנמל התעופה ומעלים אותן למטוס ללא ידיעת השלטון? במהירות וללא היסוס. המשפחות קיבלו הודעה להתארגן ליציאה, ורק בהמשך נודע להן כי פניהן לישראל. באישון לילה הן הוברחו דרך פרצה בגדרוה ועלו למטוס רגע לפני ההמראה. המטוס נחת בישראל עם הזריחה. "עם שחר ראינו את הכנרת," סיפרה שושנה ארבלי-אלמוזלינו ז"ל, לימים חברת כנסת ושׂרה. "התחלנו לשיר את שירי רחל, והדמעות זלגו מהעיניים. זה היה הרגע המאושר בחיי."
שלחו את החלון לתלמידי כיתתכם. כך תעשירו את הידע שלהם בנושאי הלימוד ותפתחו אצלם סקרנות ועניין במקצוע תרבות יהודית ישראלית. הציעו להם לשאול שאלה אחת טובה העולה מתוך מה שקראו.
לכל חלון מצורפת פעילות מיוחדת - סקר, לוח שיתופי, חידון או משחק - שתוכלו לקיים עם התלמידים בכיתה. אפשר להקרין את החלון בכיתה ולבקש מהתלמידים לנחש את העובדות הנכונות.
החלונות בנויים על אירועים היסטוריים ותרבותיים חשובים שהתרחשו באותו שבוע. אתם יכולים לפתוח את שיעור תרבות יהודית ישראלית או שיעור החינוך בחלון ובכך להוסיף לו רלוונטיות ועניין.
לכל חלון מצורפים מקורות (קטעי עיתונות, כרזות, מכתבים, בלוגים, סרטוני וידאו) אשר יסייעו לכם להעשיר את הידע של התלמידים בנושא.