אם תבקרו בפראג בבית הכנסת העתיק "אַלְטְנוֹיְשׁוּל" ותפנו מבטכם מעלה, תראו דגל אדום מתנוסס בראש עמוד גבוה, ובו רקום בזהב מגן דוד שבתוכו כובע. על הדגל רקומות המילים "שמע ישראל", ומעל המגן דוד מופיע הפסוק: "ה' צבאות מלֹֹא כל הארץ כבודו" (ישעיהו ו, ג).
איך הגיע הדגל המיוחד הזה לבית הכנסת? הקיסר פֶרדיננד השלישי, ששלט באימפריה הרומית במחצית הראשונה של המאה ה-17, העניק את הדגל לקהילה היהודית בעיר כאות הוקרה על הצטיינותה בהגנה על פראג מפני פלישת השוודים במלחמת שלושים השנה שפרצה בעקבות מתחים דתיים בין שליטי אירופה. המתנה הייתה יקרה מאוד לליבם של יהודי העיר, ולכן הם תלו את הדגל על עמוד בתוך בית הכנסת, ושם הוא מתנוסס עד היום.
הדגל מבית הכנסת העתיק "אַלְטְנוֹיְשׁוּל" נחשב אחד הדגלים היהודיים הקדומים ביותר שבהם מופיע מגן דוד והפך לסמלה הרשמי של הקהילה היהודית בפראג. המגן דוד התקבל גם בקרב קהילות יהודיות נוספות שחיפשו סמל מיוחד ללא משמעות דתית. בהמשך נבחר המגן דוד לסמל התנועה הציונית, ולבסוף – לדגל מדינת ישראל.
מדוע הפך דווקא מגן דוד לסמל כה פופולרי? ניתן לשער, כי בניגוד למנורה, הקשורה לתפארת העבר, המגן דוד נתפס בעיני רבים כסמל הנושא פניו אל העתיד.
קישורים לקטלוג הספריה:
שלחו את החלון לתלמידי כיתתכם. כך תעשירו את הידע שלהם בנושאי הלימוד ותפתחו אצלם סקרנות ועניין במקצוע תרבות יהודית ישראלית. הציעו להם לשאול שאלה אחת טובה העולה מתוך מה שקראו.
לכל חלון מצורפת פעילות מיוחדת - סקר, לוח שיתופי, חידון או משחק - שתוכלו לקיים עם התלמידים בכיתה. אפשר להקרין את החלון בכיתה ולבקש מהתלמידים לנחש את העובדות הנכונות.
החלונות בנויים על אירועים היסטוריים ותרבותיים חשובים שהתרחשו באותו שבוע. אתם יכולים לפתוח את שיעור תרבות יהודית ישראלית או שיעור החינוך בחלון ובכך להוסיף לו רלוונטיות ועניין.
לכל חלון מצורפים מקורות (קטעי עיתונות, כרזות, מכתבים, בלוגים, סרטוני וידאו) אשר יסייעו לכם להעשיר את הידע של התלמידים בנושא.