ספרים ששינו את ההיסטוריה

שיעור פרטי בספרות

פודקאסט על ספרים שחוללו מהפכות

יומנה של אנה פרנק
הילדה הרגילה הכי מיוחדת

"יומנה של אנה פרנק" מתעד את חייה של אנה פרנק, ילדה יהודייה בת 13 שחיה במִסתור בהולנד בתקופת הכיבוש הנאצי. לצד תיאורים של חוויות ורגשות שאופייניים לכל נערה מתבגרת, אנה כותבת על נושאים אחרים, משום שחייה אינם רגילים והיא חיה בסכנה גדולה. ביומנה אנה פונה אל קיטי, חברה דמיונית שהיא בעצם היומן עצמו, ולה היא מספרת על חלומותיה ועל חששותיה.

אנה פרנק

אנה פרנק היא נערה יהודייה שחיה באמסטרדם, בירת הולנד, בתקופת השואה. משפחתה מגיעה לאמסטרדם לאחר שהיא נמלטת מגרמניה הנאצית בעקבות החקיקה האנטישמית. אנה ובני משפחתה מתחבאים במקום מסתור שאביה מכין מבעוד מועד, והם שוהים בו כשנתיים עם עוד כמה אנשים. עקב הלשנה כל המסתתרים נתפסים ונשלחים לאושוויץ. אנה מתה ממחלת הטיפוס במחנה ברגן-בלזן בשנת 1945.

להורדת דף פעילות
ספרות

פעילות פותחת:

בקשו מהתלמידים להציע נושאים שמתאימים לכתיבה ביומן אישי וכתבו אותם על הלוח. לאחר מכן בקשו מהם להציע נושאים שהיו כותבים ביומן אישי אילו היו חיים במחבוא בשעת מלחמה.

 

שאלה לדיון:  

אנה התייחסה ליומנה כאל חברה ששמה קיטי וכתבה לה את כל מה שהיה על ליבה. מדוע המציאה נמען ליומן?

היסטוריה

פעילות מסכמת:  

אתם מיליארדרים שרוצים לקנות את היומן המקורי של אנה פרנק ולתרום אותו ל"יד ושם". כִּתבו מכתב לבֵית אנה פרנק באמסטרדם ובו הסבר על משמעותו ההיסטורית של היומן הזה שבגללה אתם רוצים שהוא יופקד ב"יד ושם".

 

שאלה לדיון:

מהו הערך ההיסטורי של יומן שנכתב בידי ילדה בת 13? אֵילו יתרונות ואילו חסרונות יש לו אל מול תיעודים אחרים?

בין-תחומי

שאלות לדיון:

אנה פרנק חלמה להיות סופרת ולצד היומן כתבה גם טקסטים "ספרותיים".

אִילו הייתם צריכים לקטלג את היומן, באיזו קטגוריה הייתם משבצים אותו: ספרות, תיעוד, אוטוביוגרפיה או היסטוריה?

לפרקים נוספים:

ההסכת של המרכז ללימודי רוח בספרייה הלאומית הופק בשיתוף עם הפיקוח על הוראת הספרות במשרד החינוך ובתמיכת קרן עזריאלי. ניהול והפקה: גליה פולק-ארביב; הגשה ועיצוב סאונד: עומר סנש; תחקיר: לאה קליבנוף-רון; כתיבה: יותם פוגל; משחק: עדי דרורי; במאי: נמרוד עציון; פיתוח תוכן: איילת גרשוני.