ספרים ששינו את ההיסטוריה

שיעור פרטי בספרות

פודקאסט על ספרים שחוללו מהפכות

ש"י עגנון
סיפור לא פשוט

הירשל הוא בחור צעיר שמתאהב בבּלומה, קרובה-רחוקה העובדת בבית משפחתו כמשרתת. כשהאמא של הירשל, צירל, מגלה שהבן שלה התאהב בבלומה, היא עושה הכול כדי למנוע את הזיווג המביש ומשדכת את הירשל לנערה אחרת ממשפחה נכבדת ועשירה. בעקבות נישואי הרשל בלומה עוברת לעבוד בצד השני של העירּו ומתעלמת ממנו. הספר מתאר את ההידרדרות במצבו הנפשי של הירשל במהלך הנישואים למינה אשתו ואת המקום שבלומה עדיין תופסת בליבו.


שמואל יוסף עגנון
שמואל יוסף עגנון נולד בסוף המאה ה-19 בעיירה בּוצ'אץ'שבגליציהַ בשם שמואל יוסף צ'צ'קס. הוא התחיל לכתוב כבר בגיל צעיר ביידיש ובעברית. בגיל 20 עלה לארץ, התגורר ביפו ופרסם סיפורים וספרים תחת שם העט ש"י עגנון. כעבור זמן עבר לגור בגרמניה, שבה נישא ושבה נולדו ילדיו. בחזרתו לארץ הוא קבע את ביתו בירושלים. כל חייו המשיך עגנון לפרסם ספרים בעברית. בשנת 1966 זכהֹ בפרס נבל לספרות על פועלו.

להורדת דף פעילות
ספרות

שאלה לדיון:  

  • מדוע בחר עגנון בשם "סיפור פשוט" לסיפור שאינו פשוט כלל וכלל?
היסטוריה

שאלה לדיון:  

  • עגנון פתח את נאום הזכייה שלו במילים: "מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו – נולדתי אני באחת מערי הגולה. אבל, בכל עת, תמיד דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים". מדוע קשר עגנון בין הסיפור האישי שלו וסיפור הכתיבה שלו לסיפור של העם היהודי? איזו תפיסה היסטורית מציג עגנון בנאום שלו?
בין-תחומי
  • בשנים האחרונות זוכה פרס נובל לספרות לשלל ביקורות מסוגים שונים. האם יש הצדקה לביקורות אלה? מה הייתם מציעים לוועדת הפרס לעשות כדי להתמודד עם הביקורת המופנית אליה?

לפרקים נוספים:

ההסכת של המרכז ללימודי רוח בספרייה הלאומית הופק בשיתוף עם הפיקוח על הוראת הספרות במשרד החינוך ובתמיכת קרן עזריאלי. ניהול והפקה: גליה פולק-ארביב; הגשה ועיצוב סאונד: עומר סנש; תחקיר: לאה קליבנוף-רון; כתיבה: יותם פוגל; במאי: נמרוד עציון; משחק: יאיר שפירא, רינת בנאי ותומר בן עמרם; פיתוח תוכן: איילת גרשוני.