הסיפור מתמקד בחווה שבעלי החיים שבה מחליטים למרוד בשלטון בני האדם ולהקים שלטון עצמאי. אלא שהאידיאלים שבשמם מרדו, ובעיקר אידיאל השוויון, מתבררים כקשים להשגה בגלל תאוות שלטון ובֶצע. עד מהרה הרודנים האנושיים מתחלפים ברודנים שצמחו מתוך החזירים המהפכנים עצמם. מה יכול לגרום לאזרחי החווה להתעורר ולהבין שהם חזרו לאותו שלטון מושחת?
ג'ורג' אוֹרְוֶול
ג'ורג' ארוול הוא שם העט של הסופר הבריטי אֵריק ארתור בְּלֵייר. במשך שנים רבות בחר בלייר לחיות חיי נדודים. הוא הִביע בכתיבתו התנגדות לקולוניאליזם ולשלטון הקומוניסטי והסוציאליסטי.
פעילות מקדימה:
ג'ורג' אורוול בחר בקפידה את הדמויות בחווה – החזירים והכלבים, החמורים והסוסים, הכבשים והעכברושים. הַסבירו את הבחירות הספרותיות שלו וכיצד הן מתאימות לתפקיד שמילאו בסיפור ולביקורת החברתית המשתמעת מהתנהגותן.
שאלה לדיון:
· מה היתרון של אלֵגוריה סאטירית על יצירותמסוג אחר? מה נקודות החולשה שלה?
פעילות מקדימה:
הספר הוא סאטירה מבוססת מציאות. אֵילו פעולות לא-דמוקרטיות שהתרחשו במציאות מוזכרות בו?
עִרכו רשימה של עשרה אירועים שמוזכרים בספר ושל המקבילה שלהם במציאות.
שאלה לדיון:
במרכז הספר נמצאים ערכי החופש, החירות והשוויון. במרכזם של אֵילו אֵירועים היסטוריים עמדו ערכים אלה?
שאלות לדיון:
· הספר נכתב כאלגוריה על דמויות מסוימות ועל מדינהמסוימת. כיצד ייתכן שהוא תואם התנהגויות שהתרחשו בארצות ובתקופות שונות?
· בפודקאסט הוזכר שהסי-אַיי-אֵי ניסה להיעזר בספר כדי לגייס את דעת הקהל ברוסיה נגד המִשטר. האם, לדעתכם, הספרות יכולה להשפיע על התנהגות של ממשלה או של קבוצות?
לפרקים נוספים:
ההסכת של המרכז ללימודי רוח בספרייה הלאומית הופק בשיתוף עם הפיקוח על הוראת הספרות במשרד החינוך ובתמיכת קרן עזריאלי. ניהול והפקה: גליה פולק-ארביב; הגשה ועיצוב סאונד: עומר סנש; תחקיר: לאה קליבנוף-רון; כתיבה: יותם פוגל; במאי: נמרוד עציון; משחק: תומר בן עמרם, עומר שמשוני; פיתוח תוכן: איילת גרשוני.