ספרים ששינו את ההיסטוריה

שיעור פרטי בספרות

פודקאסט על ספרים שחוללו מהפכות

מסביב לעולם בשמונים יום
המסע המסעיר של פיליאס פוג ופאספארטו

פילְיָאס פוֹג, ג'נטלמן בריטי משעמם, מתערב עם חבר ומחליט להקיף את העולם בשמונים יום. בחֶברת משרתו, ז'אן פַּסְפַּרְטוּ, הוא יוצא למסע הרפתקאות שנועד להוכיח שהעולם הולך וקטֵן. בדרך הם נוסעים ברכבות, שטים באוניות, רוכבים על פילים, משתתפים בקטטות, וכל זה תוך כדי מרוץ נגד הזמן. האם יצליחו השניים להקיף את העולם בִּשמונים יום? מיהו הבלש פיקס, ומה הוא רוצה מהג'נטלמן שלנו? תשובות להשאלות האלה ועל עוד רבות אחרות תוכלו לקבל בספר הנהדר שחולל מהפכה באופן החשיבה של אנשים על העולם.

ז'וּל וֵרְן

סופר בן המאה ה-19 שרבים מספריו מתארים המצאות טכנולוגיות שנראו בתחילה בדיוניות ולאחר זמן לא רב התבררו כמציאותיות: צוללת, מסוק, מכונית, טלוויזיה ועוד. יש המכנים אותו "אבי המדע הבדיוני".

להורדת דף פעילות
ספרות

פעילות מקדימה:

המזוודה –ארוזה, הדרכון – בכיס, כרטיס הטיסה – שמור בטלפון. מה שכחתם? להודיע למשפחה!

כִּתבו הודעה שתפרט מה אתם מתכננים למסע שאמור לארוך שמונים יום. ציינו את הסיבה למסע, את היעד המרכזי ובעיות שאתם חוששים מהן.

שאלה לדיון:

פיליאס פוג הוא אדם שקט שאוהב הרגלים, ומשרתו החדש, פספרטו, מגיע אליו בתקווה לעבודה מסודרת ורגועה. למרות זאת השניים יוצאים למסע מלא הרפתקאות מסביב לעולם בשמונים יום. איך עיצוב הדמויות משפיע על העלילה? מדוע, לדעתכם, בחר הסופר לאפיין את הדמויות דווקא כך?

היסטוריה

פעילות מקדימה:

"ניבוי הוא דבר קשה, במיוחד בנוגע לעתיד" אמר הפיזיקאי וחתן פרס נובֵּל, נילס בּוֹהְר.

נסו את כוחכם: כתבו תחזית לשינויים שיתרחשו בשנים הקרובות בארץ או בעולם (טכנולוגיים, בריאותיים, אקלימיים ועוד).

שאלות לדיון:

· ז'ול ורן לא שילב בעלילה מאורעות בין-לאומיים ומקומיים שהתרחשו בתקופה שבה נכתב הספר. איזה תפקיד היסטורי ממלאת העלילה דווקא בעקבות בחירתו להתמקד אך ורק בפן הטכנולוגי?

· המהפכה התעשייתית נמצאת ברקע של הספר "מסביב לעולם בשמונים יום". הסבירו כיצד השפיעה כריית תעלת סואץ, קווי הרכבת החדשים בארה"ב וחציבת מנהרה חדשה החוצה את הרי האלפים על האנשים באותה תקופה.

בין-תחומי

שאלה לדיון:

הספר "מסביב לעולם בשמונים יום" הוא רומן בדיוני. למרות זאת הוא השפיע מאוד על הקוראים, וחלקם יצאו בעקבותיו למסעות משלהם.

כיצד סייע הספר לעיצוב תפיסת העולם של קוראי הספר?

לפרקים נוספים:

ההסכת של המרכז ללימודי רוח בספרייה הלאומית הופק בשיתוף עם הפיקוח על הוראת הספרות במשרד החינוך ובתמיכת קרן עזריאלי. ניהול והפקה: גליה פולק-ארביב; הגשה ועיצוב סאונד: עומר סנש; תחקיר: לאה קליבנוף-רון; כתיבה: יותם פוגל; במאי: נמרוד עציון; משחק: תומר בן עמרם, עומר שמשוני; פיתוח תוכן: איילת גרשוני.