רעבים לשינוי

בזמן מלחמת העולם הראשונה התמודד היישוב בארץ ישראל עם אויב מר ואכזרי במיוחד – הרעב

הרבה הרבה ארבה. נחילי ארבה בארץ ישראל, 1915

האויב לא פסח על איש: הוא לא הבדיל בין אנשי היישוב הישן לאנשי המושבות החדשות, לא הִפלה בין נתינים עות'מאניים לנתינים רוסים ואירופאים ולא בין תומכי מעצמות המרכז לתומכי מדינות ההסכמה.

"הרעב פרץ בארץ!" זעק "הצפירה", "זוהי המִלה הנוראה, המגדירה את המצב. רעבים ללחם מאות מורים, נשארו בלי עבודה אלפי פועלים [...] נשארו בלי אמצעי כסף נתיני רוסיה [...] נוטים לנפול כל המוסדות החקלאיים של הקופה הלאומית וכל הפועלים המתפרנסים מהם; [...] כל עמל [המושבות] במשך השנה עלה בתהו [...] ונוסף לזה משפחות רבות נשארו בלי מפרנסים. הרעב פרץ ואין עזרה."

הטלת מיסים כבדים והחרמת ציוד מלחמה היו התרומה של השלטון העות'מאני להחרפת הרעב. מסמך המתעד החרמת דינמיט וברזל מהטכניון

עם פרוץ המלחמה החלו שיבושים בהגעת כספי החלוקה שבני היישוב הישן נסמכו עליהם. זאת ועוד: גברים מפרנסים רבים גויסו לצבא, ואחרים גורשו מהארץ בהיותם נתינים זרים. השלטון העות'מאני הטיל מיסים כבדים למימון הלחימה, בזז והחרים יבול, בהמות ורכוש פרטי לצורך הלחימה וקיום הצבא. הקפאת הפעילות הבנקאית בארץ וביטול הייצוא החקלאי תרמו גם הם לדרדור המצב הכלכלי ולהחרפת הרעב.  

מעל הכול ריחפו בצורת קשה ונחילי ארבֶּה אימתניים שחיסלו את השדות במושבות. טובי החקלאים והמדענים גויסו למאבק בארבה, אבל הייאוש היה משתק: "מה הן מאות הידיים של בני המושבה מול רבבות, רבבות המיליארדים הללו...הללו כחול הים הם... אשר לא יִסָפרו."

פרדס מוכה ארבה בפתח תקווה, 1914

בירושלים הידרדרו נשים ונערות לזנוּת, ואנשים מכרו אתכל רכושם. "את הכל קנו מירושלם הגוועת ברעב בעד פת לחם, [...] ואפילו את בנותיה הטהורות ... אלפי אלפים מתו ברעב," העיד בוריס שץ.

עם האויב האכזרי לא היה ניתן להתמודד בעזרת המוסדות הקיימים בלבד. עקב כך הוקם בתל־אביב "הוועד להקלת המשבר", ולצד ארגוני הסיוע היהודיים הקיימים התארגנה תנועה חדשה – "הג'וינט" – שהפכה לימים לארגון הסיוע היהודי הגדול בעולם.

התחיל כארגון סיוע בעקבות הרעב והפך לגדול בעולם. מתנדבות במשרד "הג'וינט" בניו יורק, 1916

בתי התמחוי שהוקמו, סבסוד מוצרי המזון והסיוע לחסרי עבודה נתנו אוויר לנשימה לרעבים, אך היו פתרונות זמניים לשעת חירום.

ב־1917, לאחר שהבריטים הכניעו את האויב הראשון – האימפריה העות'מאנית – החלה עבודת הפרך למיגור האויב השני – הרעב.

כדאי להיות מעודכנים!
להצטרפות לוואטצפ השבועי
הרבה הרבה ארבה. נחילי ארבה בארץ ישראל, 1915
הרבה הרבה ארבה. נחילי ארבה בארץ ישראל, 1915

פרקים נוספים בסדרה

מסמך המתעד החרמת דינמיט וברזל מהטכניון, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין הארכיון ההיסטורי של הטכניון ע"ש יהושע נסיהו, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009185257105171; פרדס מוכה ארבה בפתח תקווה, 1914, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009702214805171; מתנדבות במשרד "הג'וינט" בניו יורק, 1916, אוסף גלויות היודאיקה ע"ש יוסף ומרגיט הופמן, המרכז לחקר הפולקלור, המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל, האוניברסיטה העברית, 997003491460405171; נחילי ארבה בארץ ישראל, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009634865105171.

כתיבה והפקה: תהילה ביגמן

התחיל כארגון סיוע בעקבות הרעב והפך לגדול בעולם. מתנדבות במשרד "הג'וינט" בניו יורק, 1916