מאמינים שלתעמולה ולאמצעי תקשורת יש כוח? שלנשים יש מקום בזירה הציבורית? אם כן, מלחמת העולם הראשונה השפיעה גם עליכם
מיליארדי עיניים נפקחו למציאות חדשה כשב־11.11.1918 בשעה 11:00 נכנסה לתוקף שביתת הנשק שסיימה את מלחמת העולם הראשונה. המלחמה הגדולה גרמה למדינות כמו פְּרוּסְיָה או הַבְּסְבּוּרְג להימחק ממפות העולם ולמדינות כמו פולין ואוסטריה להיוולד. הקֶיְיזֵרִים והסוּלְטאנים נעלמו. גבולות חדשים נוצרו.
כל כך הרבה דברים ראשונים היו במלחמת העולם הראשונה: בפעם הראשונה השתמשו בטנקים ובמטוסים, בלוחמה כימית, בכלבי נחייה, בבנק דם ובתקשורת אלחוטית. מיטב התגליות המדעיות וההמצאות הטכנולוגיות של תחילת המאה ה־20 גויסו לצורכי המלחמה.
אך לא רק מדענים ומהנדסים זכו לתהילה בשנות המלחמה. משרדי פרסום ותעמולה היו מהמרוויחים הגדולים של המלחמה האיומה, שלראשונה נעשה במהלכה שימוש מאסיבי בלוחמה פסיכולוגית. כל אחת מהמדינות השתמשה בתעמולה כדי לחזק את רוחם של האזרחים ושל הלוחמים, מצד אחד, ולערער את כוחו של האויב, מצד אחר.
דיווחים וידיעות, קריקטורות, כְּרוּזִים, מודעות וכמובן הפצת שמועות היו כלֵי נשק חדישים וקטלניים.
ומרגע שנעשה שימוש בתקשורת, החל להישמע גם קול ההמון. המלחמה חיזקה את השפעת היחידים, ה"רגילים", וכבר לא היה ניתן להתעלם מדעת הקהל והשיח ברחוב.
זו גם הייתה המלחמה הראשונה שגויסו אליה נשים, בהן חובשות ונהגות, והוקמו חילות עֵזר של נשים. אך גם הנשים שנשארו בבית לא ממש נשארו בו. יותר ויותר נשים יצאו למלא את מקומם של הגברים במפעלים ובשדות, ולא היה נדיר לפגוש גם פקידות או טכנאיות. תנועות נשים צברו תאוצה כשיצאו במחאה על הפיכתה של אירופה לבית מטבחיים ועל שליטתם הבלעדית של גברים בניווט ההיסטוריה בעיתות מלחמה כמו גם בעיתות שלום.
מלחמת העולם הראשונה זרעה הרס וחורבן בלתי נתפסים והסבה סבל ואובדן בל יתוארו. היא גם שינתה את הסדר הישן ויצרה סדר חדש במקומו: נשים יצאו לעבוד, גבולות חברתיים היטשטשו, אמצעי התקשורת שידרו בקצב מוגבר, וטכנולוגיות מתקדמות פותחו. הזעזוע שהמלחמה חוללה בכל כך הרבה רמות פתח דף חדש בהיסטוריה.
ראשי מעצמות המרכז במלחמת העולם הראשונה, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009635274805171; כרזת תעמולה המציגה את אחדות הגורל של בריטניה וארצות הברית; נשים וגברים עובדים בשדה בצרפת בימי מלחמת העולם הראשונה, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין ארכיון יצחק בן־צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009639312105171; כרזת גיוס לצבא ארצות הברית.
כתיבה והפקה: תהילה ביגמן