להמר על הסוס המנצח

מלחמת העולם הראשונה עוררה מבוכה בהנהגה הציונית. מי תמך באימפריה העות'מאנית, ומי קרא לסייע לבריטים?

ידע על מי לסמוך. ז'בוטינסקי (במרכז) עם חיילי הגדוד העברי, 1919

חודשים ספורים לאחר פרוץ המלחמה הגדולה הגה ז'בוטינסקי רעיון נועז: "עלינו להציע לאנגליה, או לאנגליה ולצרפת, להקים יחידה צבאית של מתנדבים, שתסייע במיוחד בכיבוש ארץ ישראל תמורת הבטחות מוגדרות." הרעיון היה נועז לא רק מעצם המחשבה שקומץ מתיישבים יהודים בארץ ישראל הנידחת יוכלו לשאת ולתת עם האימפריות הגדולות בעולם, אלא משום שרוב המנהיגים היהודים והציונים חשבו בדיוק להפך.

'יהודים, הֱיו עות'מאנים!', היה המסר של בן־גוריון, של יצחק בן־צבי, של אליעזר בן־יהודה, של דיזֶנגוף, של שינקין ושל עוד רבים. עוד בטרם פרצה המלחמה וגם במהלכה קראו המנהיגים להביע נאמנות לאימפריה העות'מאנית ששלטה בארץ ולהתאזרח בה גם במחיר של מיסים גבוהים וגיוס לצבא.

בכל מקום הוקמו ועדות סיוע להתעת'מנות, קבלת אזרחות עות'מאנית. הודעת ועד ההתעת'מנות בירושלים, ראשית 1915

החשש לגורל היהודים בארץ ישראל ובמזרח אירופה, החשש מפני חיסול המפעל הציוני במקרה של תמיכה באויבי העות'מאנים ולצידם האמונה שהאימפריה הזו תשגשג עוד שנים ארוכות - כל אלה הובילו לעמדה שהעדיפה את העות'מאנים.

ז'בוטינסקי היה מיואש: "כל ידידינו [...] סבורים שכל מה שדרוש להגשמת הציונות הולך ונעשה, ואין כל מקום לדאגה," שפך את מר ליבו בפני ויצמן. "התנועה כולה משותקת בגלל חוסר כישרון [...] של מנהיגים אחדים."

מנהיגי היישוב האמינו שתמיכה בעות'מאנים תציל את הציונות. מגויסי הגימנסיה העברית הרצליה לצבא טורקיה, 1916

שניהם, ויצמן וז'בוטינסקי, העריכו שהאימפריה העות'מאנית מתפוררת, ובריטניה תכבוש את הארץ. עם פרוץ המלחמה הם ערכו רשימה של מכריהם במשרד המלחמה הבריטי וסיכמו ש"בלפור הוא אדם שאפשר בהחלט לסמוך עליו". גם המדען אהרן אהרנסון מזיכרון יעקב בָּטח בבריטים עד כדי כך שהקים רשת ריגול למענם, והמהנדס פנחס רוטנברג העדיף גם הוא להסתמך על הקִדמה ועל הטכנולוגיה הבריטיות.

ז'בוטינסקי וידידו החדש יוסף טרומפלדור הציפו את הבריטים בהצעות ובתוכניות מעשיות להקמת גדודים עבריים שישתתפו בלחימה, במיוחד במערכה על ארץ ישראל: "אנו חוששים פן תישכח אומתנו ביום הדין [...] ואנו מבקשים בשביל היהודי את הזכות [...] להילחם למען [שחרור] ארצו [...] בגדוד משלו."

לא רבים במספר, אך סמל של גאווה יהודית. חיילי גדוד נהגי הפּרדות במצרים, 1918

ואומנם, בזמן שהיישוב העברי בארץ הקים מיליציות לטובת הטורקים והתאמץ להוכיח את נאמנותו להם, התברר כי דווקא נהגי הפּרדות ושלושת הגדודים העבריים האחרים בצבא הבריטי היו הסוס המנצח במלחמה הגדולה.

כדאי להיות מעודכנים!
להצטרפות לוואטצפ השבועי
ידע על מי לסמוך. ז'בוטינסקי (במרכז) עם חיילי הגדוד העברי, 1919
ידע על מי לסמוך. ז'בוטינסקי (במרכז) עם חיילי הגדוד העברי, 1919

פרקים נוספים בסדרה

הודעת ועד ההתעת'מנות בירושלים, ראשית 1915, 990013666400205171; מגויסי הגימנסיה הרצליה לצבא טורקיה, 1916, נדב מן, ביתמונה. מאוסף הגימנסיה העברית הרצליה. האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית, 997001351760405171; חיילי גדוד נהגי הפּרדות במצרים, 1918, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן־צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009637038105171; ז'בוטינסקי (במרכז) עם חיילי הגדוד העברי, 1919, נדב מן, ביתמונה. מאוסף גלויות גרא. מקור האוסף: דר' שולמית גרא. האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית, 990049527540205171.

כתיבה והפקה: תהילה ביגמן

לא רבים במספר, אך סמל של גאווה יהודית. חיילי גדוד נהגי הפּרדות במצרים, 1918