מפיתוח מערכת רפואה ותברואה בירושלים ועד להקמת הגרעין המייסד של חברת "טבע" – בני משפחת סלומון היו חלוצים גם בתחום הבריאות. סיפור שתחילתו בירושלים העתיקה והמשכו הצלחה בין-לאומית
כולרה, קדחת, טיפוס ושלל מגפות היו מנת חלקם של תושבי ירושלים לפני 150 שנה. הגורמים העיקריים לכך היו צפיפות ולכלוך, ויואל משה סלומון ביקש להיאבק בשניהם באמצעות עידוד התיישבות מחוץ לחומות.
סלומון ושישה אנשים נוספים נתנו דוגמה אישית: בשנת 1869 הם הקימו את השכונה הפרטית הראשונה בעיר החדשה – נחלת שבעה – ועברו לגור בה עם משפחותיהם. סלומון היה שותף גם בהקמת השכונות מאה שערים, משכנות ישראל ושכונות נוספות.
האוויר הפתוח והניקיון היחסי צמצמו את התחלואה בשכונות החדשות, אך המצב בתוך החומות נותר בכי רע, וסלומון שוב נחלץ לעזרה. הוא התמנה לחבר הנהלת בית החולים "ביקור חולים" ששכן בעיר העתיקה וכיהן בתפקיד זה כ- 25 שנה. אישים נכבדים, ובהם הברון רוטשילד, משה מונטיפיורי ותיאודור הרצל, הביעו את התפעלותם מבית החולים.
העומס על בית החולים "ביקור חולים" היה רב, ובפתח המאה ה-20 הוא עמד לפני פשיטת רגל. סלומון ביקש לרפא שתי ציפורים במכה אחת ופעל בו-זמנית לגיוס כספים לבית החולים הקיים ולהקמת בניין חדש מחוץ לחומות. בשנת 1908 רכש סלומון מגרש בעבור הבניין החדש, וזה נחנך לאחר פטירתו.
באוויר הצח של נחלת שבעה נולד בשנת תרל"ח חיים, בנם השישי של פְרוּמָה ויואל משה סלומון. גם הוא נדבק בחיידק הרפואה, ובהיותו בן 20 החל לעבוד בבית מרקחת. לאחר שלוש שנים, בשנת 1901, פתח חיים עם גיסו משה לוין בית מסחר לתרופות בירושלים. השניים ייבאו תרופות מאירופה והפיצו אותן בארץ ישראל. כעבור שנתיים עבר לוין עם משפחתו לחיפה ופתח שם סניף של החברה. בשנת 1913 הצטרף לשותפות האחיין יצחק אלשטיין, שניהל את הסניף ביפו. החברה החלה להיקרא "סלומון, לוין, אלשטיין" ("סלא"), והיא חלשה על שלוש הערים הגדולות בארץ ישראל. בתקופת המנדט הבריטי החברה גדלה, והמוצרים הפופולריים שמכרה היו תרופות לכינין ולקדחת ועלוקות רפואיות.
כשהנאצים עלו לשלטון נעצר ייבוא התרופות מגרמניה, וכדי להתגבר על המחסור החלה "סלא" לייצר תרופות באופן עצמאי. באותה עת הוקם בירושלים מפעל תרופות מתחרה בשם "טבע". כ-25 שנה פעלו "טבע" ו"סלא" זו לצד זו, עד שבשנות ה-60 רכשה "סלא" את חברת "טבע". את המיזוג הסופי בין שתי החברות ביצע מנכ"ל "טבע", אלי הורביץ ז"ל, שהיה נשוי לנכדתו של חיים סלומון, המייסד. כיום "סלא" משמשת זרוע השיווק וההפצה של חברת "טבע" בארץ ובעולם. ככל הנראה, השיווק כבר לא מתבצע באמצעות גמלים וחמורים, כפי שהיה לפני 120 שנה, כאשר סלומון, לוין ואלשטיין ביקשו להביא את בשורת הבריאות לתושבי הארץ.
מכתב הערכה שכתב תיאודור הרצל לאחר ביקורו בבית החולים "ביקור חולים", רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל 997009638312105171; שתי הקומות הראשונות של בניין בית החולים "ביקור חולים" ברחוב הנביאים בירושלים, 1922, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל 997009638313405171; שרטוט אדריכלי שלבית סלומון, לוין, אלשטיין בתל-אביב, 1939-1938, ארכיון רכטר אדריכלים זמין דיגיטלית באדיבות המשפחה ובמסגרת שיתוף פעולה בין משרד ירושלים ומורשת, הספרייה הלאומית של ישראל, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ומחלקת היודאיקה בספריית אוניברסיטת הרווארד 990049361720205171
כתיבה והפקה: תהילה ביגמן; איור: עינב וייסמן