כלי על לוח המלחמה

סכסוכים פוליטיים, קנאה עזה ושיגעון הגדלות של הורדוס הכתיבו את מסלול חייה של אשתו מרים

ההצגה "הורדוס ומרים" הייתה המחזה המפורסם ביותר של היוצר העברי-יידי פאלק הלפרין

האחים הוּרְקָנוֹס ואָרִיסְטוֹבּוֹלוּס, בניהם של אלכסנדר ינאי ושלומציון המלכה, היו נתונים בסכסוך עז ומתמשך על השליטה במדינה החשמונאית. במסגרת אחד מניסיונות הפיוס הכושלים נישאו בתו של הורקנוס ובנו של אריסטובולוס זה לזה, ונולדה להם בת, מרים שמה. יוסף בן-מתתיהו מעיד כי "ביופיה, באצילותה ובחוכמתה [היא] עלתה על בנות זמנה יותר משאפשר לבטא במילים." אבל אף אחת מהתכונות האלו לא היתה הסיבה שבגללה רצה הורדוס לשאתה לאישה. אומנם, הוא אהב אותה, אך היא שימשה לו בעיקר כלי למימוש תאוות השלטון והשררה שלא ידעה שׂובע.

היחסים בין הורדוס למרים הסעירו את דמיונם של אוֹמנים רבים. המחזה "הורדוס ומרים" מאת פרידריך הבל, המאה ה-19, גרמניה

הורדוס שאף להתקרב למשפחת המלוכה ולטפס במדרגות השלטון. הדרך הקלה לעשות את זה הייתה להצהיר על כוונתו להתחתן עם מרים בת השתים-עשרה, נֵצר למשפחה החשמונאית על שני פלגיה. למותר לציין שאיש לא ביקש את הסכמתה של מרים. את הנישואים עצמם דחה הורדוס למועד נוח מבחינה פוליטית; כעבור חמש שנים, בהיותו מושל הגליל ובדרכו לכיבוש ירושלים, הוא רצה לרכך את הרושם שהוא שם קץ לבית חשמונאי, והתחתן איתה.

שרידי ארמון הורדוס בסֶבַּסְטְיָה, שומרון, שבו התחתן הורדוס עם מרים

כחלק ממסעו למלוכה ניקה הורדוס מהשטח את מתחריו הפוטנציאליים על הכתר והטביע למוות את אחיה של מרים. מעשה זה עורר את שנאתה של מרים כלפי הורדוס, אך הוא, לעומת זאת, הוסיף לאהוב את מרים עד שיגעון ואף ציווה על חברו להרוג אותה אם לא יחזור מאחד ממסעות המלחמה שלו, כי לא רצה להיפרד ממנה אפילו לאחר מותו. אלא ש"עם שובו של הורדוס מדרכו, כאשר [...] חזר והצהיר על אהבתו הרבה [אליה] [...] אמרה מרים: יפה הוכחת את אהבתך לי בהוראות שנתת [...] להרגני."

הגילוי של מרים העלה את חמתו של הורדוס ובפרץ של קנאה הוא הורה להרוג אותה. מרים הלכה אל מותה "ברוח שקטה [...] בכיבוש הרוח ובגבהות הרוח."

מגדל מרים, הימני מבין שלושת המגדלים בארמון הורדוס בירושלים

עם מותה התחרט הורדוס על מעשהו ושימר את גופתה בדבש במשך שבע שנים. וכך מרים, אחת מעשר נשותיו של הורדוס ואם חמישה מילדיו, הייתה קורבן לשיגיונותיו של הורדוס ולמאבקיו לאורך חייה וגם לאחר מותה.

כדאי להיות מעודכנים!
להצטרפות לוואטצפ השבועי
ההצגה "הורדוס ומרים" הייתה המחזה המפורסם ביותר של היוצר העברי-יידי פאלק הלפרין
ההצגה "הורדוס ומרים" הייתה המחזה המפורסם ביותר של היוצר העברי-יידי פאלק הלפרין

פרקים נוספים בסדרה

המחזה "הורדוס ומרים" מאת פרידריך הבל, המאה ה-19, גרמניה, 990023236280205171; שרידי ארמון הורדוס בסֶבַּסְטְיָה, אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית, 997009325277805171; מודעה על העלאת ההצגה "הורדוס ומרים" כאזכרה לפאלק הלפרין, ארכיון התיאטרון ע"ש יהודה גבאי בבית אריאלה, 997002655240405171; מגדל מרים בארמון הורדוס בירושלים.

כתיבה והפקה: תהילה ביגמן

מגדל מרים, הימני מבין שלושת המגדלים בארמון הורדוס בירושלים