חזרה לדף הראשי
מערך שיעור
חלוקה לזוגות
פרונטלי
תלמידי חטיבת הבינים

תשרי

איריס אליה כהן

האם בקשתם אי פעם משאלה והיא התגשמה? איזה חלומות תרצו להגשים השנה? בעקבות שני שירים, 'תשרי' של איריס אליה כהן  ו'לו יהי'  של נעמי שמר, עוסקים במשאלות הלב לקראת השנה החדשה.

כותבים

בקשו מהתלמידים והתלמידות להכין רשימה של חלומות ומשאלות שהם רוצים להגשים במהלך השנה הקרובה. הקדישו מספר דקות לכתיבה שקטה.

בקשו מהתלמידים לשתף בחלומות שלהם בשיחה או צרו ענן מילים עם החלומות הכיתתיים. ככל שתכתבו מילה פעמים רבות יותר היא תתפוס נפח גדול יותר בדף.

מדברים

ערכו דיון בכיתה:

·        מתי אנשים נוהגים לבקש משאלות?

·        האם כדאי/חשוב/משמעותי לשתף אנשים אחרים במשאלות הלב?

·        האם אי פעם הגשמתם משאלה? האם בדרך כלל משאלות מתגשמות?

·        מה קורה כשמשאלה מתגשמת?

חודשי השנה העברית קיבלו את שמם בתקופת גלות בבל. רובם נגזרים מן השפה האכדית. שם החודש, "תשרי" נגזר מהמילה "תשריתו", שפירושה "התחלה". זו תחילה שנת הלימודים, תחילת הסתיו ותחילתה של השנה העברית, שהיא תקופה של חשבון נפש.

לומדים

לוּ יִהְיוּ הַשָּׁמַיִם גְּבוֹהִים

השמיעו, הקרינו אוחלקו את מילות השיר 'תשרי'. הסבירו מילים או ביטויים קשים להבנה.

·        השורה הראשונה והשורה האחרונה בשיר מתחילות באותה המילה ובשתיהן מובעת משאלה (לו יהי/לו תהיה). כיצד תורמת המסגרת לשיר?

·        הדוברת בשיר משתמשת בתיאורי טבע כדי לתאר מערכת יחסים בין בני אדם. איזו מערכת יחסים היא משרטטת? האם מערכת היחסים היא סטטית או דינמית? במה היא תלויה?

·        לקראת סיום השיר ישנו מעבר מתיאור העולם הכללי אל העולם האישי ומתיאור הסביבה למשאלה. כיצד שני האלמנטים האלה מתחברים לחודש תשרי?

הקרינו את הסרטון אוצרות ומכמנים: נעמי שמר המספר על הסיפור המיוחד של כתיבת השיר 'לו יהי'. החלק הרלוונטי הוא ה- 1:45 דקות הראשונות של הסרטון.

על הסיפור מאחורי השיר המוכר והתגובות המרגשות שקיבלה נעמי שער עם פרסומו תוכלו לקרוא כאן.

כֹּל שֶׁנְּבַקֵּשׁ לוּ יְהִי

חלקו את דף העבודה הכולל היכרות והתבוננות בטיוטת השיר 'לו יהי'. עבדו בזוגות ערכו השוואה בין השיר 'תשרי' לשיר 'לו יהי'.

מה דומה בין שני השירים?

·        שני השירים משתמשים באותו המינוח 'לו יהי'. הם עוסקים במשאלת לב של הכותבות ובאיחולים שלהן לעצמן או לסביבתן.

·        שני השירים נקשרים לחודש תשרי ולתחילת השנה העברית.

מה שונה בין שני הישרים?

·        השיר 'תשרי' הוא שיר בעל אופי אישי, ואילו 'לו יהי' מתייחס לאירועים לאומיים.

·        השיר 'תשרי' מציג תמונות עולם אופטימית ורגועה ("נחלים יזרמו על מי מנוחות"), ואילו ב'לו יהי', לצד התקווה, ישנן רמיזות חוזרות ושנות לסכנה שאורבת ("ענן שחור כבד").

שני השירים משתמשים באותה מטבע לשון: 'לו יהי'. אך כמו שפניהם של בני האדם שונים, גם המשאלות המוצגות בשני השירים שונות. באחד מודגשים ההיבט האישי והזוגי, ואילו באחר מודגשים ההיבט הלאומי והחשש מפני הסכנות שעתידות להתרחש במהלך השנה. ההשוואה מגלה שלמרות שחומרי הגלם של שני השירים דומים, משאלות הלב של שתי הדוברות בשיר ייחודיות להן, מכיוון שהן נגזרות מעולמן הפנימי ומההקשר ההיסטורי. כמו כולנו, לכל אחת מהן ציפיות ותקוות משלה לקראת השנה החדשה.

No items found.