בוריס שץ והסדנה להגשמת חלומות

מה הקשר בין מתתיהו, הרצל ובצלאל המקראי? את כולם רתם בוריס שץ לחלומו הגדול: להביא גאולה לעמו על ידי עבודת כפיים

בניין "בצלאל" הישן במרכז ירושלים

בוריס שץ היה ילד שגר בעיירה קטנה בליטא כשחלם מה יעשה כשיהיה גדול: "ובליבי נשבעתי לכשאגדל... אעלה ירושלימה ואצייר... להרנין ליבותיהם של ישראל". בשנות העשרים לחייו החל שץ ללמוד אוֹמנות בוורשה ובפריז. הוא התפרסם לראשונה כאשר פסל שיצר בדמות מתתיהו החשמונאי הוצג בתערוכה בין-לאומית. שץ הוזמן לייסד אקדמיה לאומנות בבולגריה, אך טרם בא על סיפוקו: "האמנות היתה לי למקדש והאמנים לכהניו, ואני חלמתי להיות כהן גדול ולשרת בקודש".

בוריס שץ (יושב) עם פסלו "מתתיהו החשמונאי" שהביא לפרסומו

ב-1903 נפגש שץ עם הרצל ושטח את חלומו להקים בית ספר יהודי לאוֹמנות ואוּמנות בירושלים שייקרא "בצלאל", "כשם [האוֹמן] העברי הראשון שבנה לנו... מקדש במדבר". בעקבות החלטת הקונגרס הציוני השביעי הקים שץ בשנת 1906 בירושלים את בית הספר "בצלאל", שכלל שתי מחלקות: אריגת שטיחים וסיתות.

מראשית דרכו פעל בצלאל בשני מישורים: הוראת אומנות על ענפיה השונים ומתן פרנסה לאוּמנים באמצעות הקמת חנויות, גלריות ומוזיאון. בכך הגשים את חזונו הכפול לגאול את היהודים מעוני פיזי ורוחני, לאחר ש"בגולה נעשו נשמותיהם רצוצות ואי אפשר היה לכישרונותיהם שיתפתחו". ערב מלחמת העולם הראשונה היו ב"בצלאל" מאות תלמידים ומורים ביותר מ-30 מחלקות, ביניהן צורפות, גילוף, נגרות, מסגרות, דפוס אבן, נחושת וטקסטיל.

מודעה המבשרת על פתיחת מחלקה חדשה לסריגה ב"בצלאל". התלמידים ב"בצלאל" היו במגוון רחב של גילאים ויכלו להתקבל לבית הספר מגיל 12 ומעלה

במהלך המלחמה נקלע בית הספר לקשיים. התמיכה מאירופה פסקה, ושץ הוגלה מירושלים מכיוון שלא היה נתין עות'מאני. בשנים הבאות חלה התאוששות, אך התהפוכות העולמיות השפיעו על בית הספר, וב-1929 הוא נסגר בשל קשיי מימון. שץ יצא למסע התרמה בארצות הברית, אך בשנת 1932, כשהיה במהלכו, נפטר מדוכדך ושבור.

הצייר אַבֶּל פָּן, שהיה מורה ב"בצלאל", במהלך שיעור ציור בחצר בית הספר. (עומד בחולצה לבנה ובעניבת פרפר, מאחוריו בוריס שץ)

ואולם החלום של בוריס שץ היה גדול מהחולם. בשנת 1935 נפתח "בצלאל החדש" ושוב החל לצמוח. ברבות השנים הפך "בצלאל" למוסד להשכלה גבוהה, וכיום לומדים בו כ-2,500 תלמידים. בשנות ה-80 של המאה העשרים עבר "בצלאל" להר הצופים, והמבנה ההיסטורי נותר לשמש מרכז תרבות ירושלמי. בימים אלו נבנה קמפוס חדש ל"בצלאל" במרכז ירושלים, לא הרחק מהרחובות בצלאל ושץ, הקרויים על שם הילד הקטן שחלם לעלות לירושלים ולרפא את הרוח היהודית.

כדאי להיות מעודכנים!
להצטרפות לוואטצפ השבועי
בניין "בצלאל" הישן במרכז ירושלים
בניין "בצלאל" הישן במרכז ירושלים

פרקים נוספים בסדרה

בוריס שץ (יושב) עם פסלו "מתתיהו החשמונאי" שהביא לפרסומו; מודעה המבשרת על פתיחת מחלקה חדשה לסריגה ב"בצלאל", ארכיון "בצלאל", הספרייה הלאומית, 997003371680405171; הצייר אַבֶּל פָּן במהלך שיעור ציור בחצר בית הספר, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין ארכיון יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009636033705171.

כתיבה והפקה: תהילה ביגמן. איור: עינב ויסמן

הצייר אַבֶּל פָּן, שהיה מורה ב"בצלאל", במהלך שיעור ציור בחצר בית הספר. (עומד בחולצה לבנה ובעניבת פרפר, מאחוריו בוריס שץ)