משוררים רבים כותבים את שיריהם מדם ליבם, ולא מעט שירים קשורים למאורעות רבי- משמעות בחייהם. אם התוכן חידתי או מרומז, נתקשה לזהות באיזה מאורע השיר עוסק, אבל רמז לכך יכולה לתת לנו ההקדשה. נעסוק בשיר של רחל "בגני נטעתיךָ" ונתמקד בהקדשה שמופיעה בכתב היד של השיר הזה.
התבוננו בכתב היד של השיר שנמצא בארכיון הספרייה הלאומית (אוסף שבדרון).
חפשו את מילות ההקדשה של המשוררת מימין למטה ולצידן למקור שממנו התקבל השיר לארכיון. עיינו היטב בכל הפרטים שבכתב היד וענו על השאלות הבאות:
#1 מיהו מר ז' רובשוב, האדם שממנו התקבל פריט זה לארכיון? חפשו עליו מידע ברשת וכתבו: מה היה הכינוי הנפוץ שהוא מוכר בו?
#2 מה היה הקשר בינו לבין רחל? מה התפקיד שמילא לימים בתולדות המדינה? מדוע, לדעתכם, היה השיר בידיו?
#3 את השיר כתבה רחל בשנה האחרונה לחייה. מה מלמד נוסח ההקדשה? מה רצתה המשוררת להביע בשתי מילים קצרות אלו?
לפעמים סופרים מקדישים ספר לאדם מסוים, ומשוררים עשויים להקדיש שיר לאדם מסוים. תוכלו להיעזר באחת מן ההקדשות באלבום הזה או לחפש הקדשות בספרים אצלכם בבית.
בחרו הקדשה (על פי רוב ההקדשות נמצאות באחד הדפים הראשונים בספר). ציינו מי הקדיש ולמי, מה תוכן ההקדשה, והסיבה להקדשת יצירה מסוימת לאדם מסוים. אם אין ציון בהקדשה עצמה, הציעו ניחוש.
שימו לב: ההקדשה יכולה להיות אישית ולהימצא על עותק של ספר – במקרה כזה היא נכתבת בכתב יד בנימה אישית, והיא חתומה – או שמדובר בהקדשה של היצירה עצמה – במקרה כזה היא מודפסת ונמצאת בכל העותקים של הספר.
רחל הקדישה שירים לאנשים שונים. לחצו על הקישורים ודפדפו בעותקים הדיגיטליים של ספריה המודפסים של רחל "ספיח" ו"מנגד":
ציינו שני שמות של שירים שיש להם הקדשה. האם ניתן לזהות בקלות את הדמויות שהשירים הוקדשו להן? מה אפשר ללמוד מכך?
שלחו את התשובות למורה.
השיר בגני נטעתיך הוא שיר אהבה שכולו מטפורות. התבוננו בתמונות וסמנו אילו מהן נראות, לדעתכם, כדימוי בשיר אהבה. האם אתם זוכרים שיר אהבה שמשתמש בעולם הדימויים שסימנתם?
בשיר של רחל עולם הדימויים של הדוברת לקוח מעולם הצומח – הגן והחיים אשר בו. השיר חושף לנו טפח מעולמה של רחל, שאהבה להיות קרובה לטבע ולעבוד בו, ובד בבד הייתה משוררת רומנטיקנית. ננסה לחבר בין הדימויים בשיר למשוררת עצמה.
לפניכם מקורות אחדים:
o התבוננו בתמונת רחל בשנתה האחרונה. (קישור ישיר לתמונה)
o קראו מידע על רחל באתר הספרייה הלאומית.
o צפו בקטע מתוכנית טלוויזיה על רחל המשוררת בערוץ כאן חינוכית (בדקות 1:28-6:00).
ככתבים במגזין וירטואלי עליכם ליצור כתבה שהכותרת שלה: "בגני נטעתיך – מסע בעקבות שורשי השיר". עבדו בזוגות, בחרו ארבע תמונות מארכיון הספרייה הלאומית (ערכו חיפוש תחת השם רחל, רחל המשוררת או רחל בלובשטיין) וכתבו ארבעה קטעי מידע שיופיעו בעמוד:
את הכתבה עצבו ב- Canva (בחרו בתבנית ניוזלטר) ושלחו למורה.