פעילות בעקבות האזנה לספר שמע

בימוי תצלום

בפעילות זו נתכנן ונביים תצלום המיועד לכריכת הספר. מעצבי כריכות רבים מביימים תצלום במיוחד לעיצוב העטיפה. התצלום אמור לשקף משהו מהותי בתוכנו של הספר, ליצור עניין ולמשוך קוראים.

מה להכין?

  • מצלמת סמארטפון
  • חצובה – אינה הכרחית, אך עשויה לסייע. אפשר להכין חצובה מאולתרת.
  • אביזרים (לפי התכנון המוקדם)

מתכננים

חִשבו איזה תצלום יכול להתאים לכריכת הספר. הוא יכול להיות קשור לדמות המרכזית בספר או להתרחשות מרכזית בו. הוא יכול להיות מרומז ולשלב אביזרים שיש להם חשיבות בספר. החליטו אם הכריכה צריכה לסמל מתח או מסתורין, הומור, רומנטיקה וכדומה.

כיוונים:

אם בחרתם בדמות, תוכלו להצטלם מחופשים לדמות כפי שהיא מתוארת או לחפש דמויות אקראיות בעיר שמזכירות אותה ולצלם אותן (ברשותן כמובן). תוכלו לבחור אביזרים הקשורים לדמות ולצלם רק אותם (את ארון הבגדים שלה, למשל, או את תיק בית הספר).

אם בחרתם בהתרחשות, בחרו אתר צילום מתאים: עיר, טבע, בית. תכננו מה ייראה ברקע הצילום, ואילו דמויות יופיעו שם.

אפשר להתבונן בעטיפות ספרים ולהתרשם מהן.

שימו לב: השיקולים לבחירת התצלום צריכים להיות גם שיקולים של תוכן, אך גם של מראה; התצלום צריך להיות יפה וליצור עניין. אנשים שופטים את הקנקן לפני שהם רואים את מה שיש בו.

תאורה – זה הגורם החשוב ביותר בצילום! לְצילום ביום עדיף כמעט תמיד אור יום, אך לא שמש ישירה שכן היא יוצרת צללים. לאווירה דרמטית או רומנטית אפשר להיעזר בתאורה מקומית, כמו נורות שולחן, פנסים ואפילו נרות.

מתכוננים

עִרכו רשימה של כל הפריטים הדרושים לצילום, אספו אותם וּודאו שכולם ברשותכם. אם דרושים מצולמים, קִבעו איתם שעה ומקום, תלוי בשעת היום המתאימה לצילום. ודאו שסט הצילום מתאים, ולא מכיל פריטים לא רלוונטיים. אם אתם רוצים רקע חלק, תוכלו להכין סדין או מפה בצבע מתאים ולתלות אותם ברקע.

מַבזק (פלאש) – לא מומלץ לשימוש! המַבזקים של הטלפונים אינם איכותיים, וכדי להשתמש נכון במַבזק יש צורך בציוד ובידע מקצועי. השתמשו בתאורה טבעית או מלאכותית מסביב לדמויות.

צילום בחושך – דורש שימוש במצב מיוחד ללילה ובשל אורכו – גם חצובה, ועדיף שלא יופיעו בו אנשים שעלולים לזוז.

מצלמים

ארגנו את הצילום. קִבעו את המִסגור (פריימינג): האם הוא לאורך או לרוחב? מה יופיע בו? שימו לב: מכיוון שרוב הספרים מעוצבים לאורך, מומלץ שהצילום יהיה גם הוא לאורך כדי למקסם את הכריכה. הציבו את המצלמה (ואת החצובה אם בחרתם להשתמש בה) במקום המתאים. בִּדקו את התמונה המתקבלת וכוונו את המצלמה כך שיראו רק את מה שאתם מעוניינים בו. בִּדקו אם יש פרטהמופיע בתמונה ואינו מתאים או מפריע; אם אפשר – הוציאו אותו או שנו את מיקום הפריים. בחנו אם עליכם להתקרב או להתרחק. כדאי להציב את המצלמה במיקום המיטבי, משום ששימוש בזום עלול להוריד מאיכות התמונה.

אם יש דמויות שמשתתפות בצילום, זה הזמן לבקש מהן להתמקם.

צלמו כמה תמונות ובחנו אותן: האם משהו בהן מפריע או לא ברור? האם יש בהן משהו לא רצוי? האם הן מעבירות את המסר?

עִרכו תיקונים עלפי הצורך: שנו זוויות צילום, את האור, תנוחות של השחקנים ועוד. שִׁקלו לשנות מיקום; תמיד אפשר לחשוב מחדש!

תוכלו להיעזר בסרטונים המלמדים צילום בטלפון.

אפקטים – לפעמים דווקא נרצה שדברים יזוזו! צילום ארוך של דמויות או של מים זורמים יוצר אפקט של תנועה, צילום ארוך של כביש בלילה יוצר נהר של אורות, וצילום ארוך של מישהו שמזיז פנס יוצר ציור באור. בחרו במצלמה במצב לילה או ציור באור.

אפקטים – לפעמים דווקא נרצה שדברים יזוזו! צילום ארוך של דמויות או של מים זורמים יוצר אפקט של תנועה, צילום ארוך של כביש בלילה יוצר נהר של אורות, וצילום ארוך של מישהו שמזיז פנס יוצר ציור באור. בחרו במצלמה במצב לילה או ציור באור.