ימים אדומים

הצנחנים הבריטים, גיבורי מלחמת העולם השנייה, נקלעו למאבק יומיומי וסיזיפי עם תושביה של ארץ ישראל. ומה הקשר ללהיט של שושנה דמארי?

הלאה הכובשים הבריטים. גרפיטי בתל אביב, 1947

מה גרם לקבוצת חיילים בריטים לכתר את התיאטרון התל-אביבי "לי-לה-לו" ולפרוץ לאולם שבו התקיימה ההופעה? לא, לא הייתה זו פעולה של אנשי המחתרת, כי אם המופע שהועלה בערב נעים של שנת 1945. על הבמה שרה שושנה דמארי את הלהיט החדש "כלניות". השיר הצליח להלהיט את האווירה, והבריטים לא יכלו לסבול זאת. הם תפסו אותו כפוגע בשלטון המנדט, הורו לעצור את ההצגה מייד ואף הוציאו צו האוסר על השמעת השיר. רק כשהתברר שהשיר אינו מתייחס כלל לבריטים, אלא לפרחים ארץ ישראליים אדומים, בוטל הצו.

הצנחנים הבריטים שצורפו עם תום מלחמת העולם השנייה לכוח הבריטי ששכן בארץ ישראל, כונו "כלניות" בפי יהודי היישוב בגלל הצבע האדום של הכומתות שלהם, וכאשר ילדים היו שרים לעברם את השיר "כלניות", שבמקרה חובר בשנת הגעתם  לארץ, הם ראו בו שיר מחאה המבטא פגיעה וזלזול בכבודם.

כרזת פרסומת להצגה שבה שרה שושנה דמארי את "כלניות" מאת אלתרמן, 1945

ה"כלניות" השתייכו ליחידה מובחרת בצבא הבריטי שהשתתפה בכמה מהמבצעים הנועזים ביותר נגד הגרמנים במלחמת העולם השנייה, ובראשם הפלישה לנורְמַנְדי. לקראת סוף המלחמה ארגן הצבא הבריטי מחדש את כוחותיו במזרח התיכון, וחיילי היחידה נשלחו לארץ ישראל. ואולם עד מהרה הם מצאו עצמם מתמודדים עם ארגוני המחתרת ועם התקוממות היישוב היהודי כנגד המנדט הבריטי.

הטלות עוצר, הצבת מחסומים, חיפושי נשק, מעצר של אנשי המחתרות ומשימות שיטור היו השגרה המבצעית של ה"כלניות". פעילותם עוררה את זעמם של תושבי הארץ ואת התנגדותם, וההתנגשות הייתה בלתי נמנעת. חיילי יחידת ה"כלניות" היו השנואים ביותר מבין הכוחות הבריטיים שהיו בארץ, ועל אף המחלוקת העזה באשר לאופי התגובה וההתנגדות לפעולותיהם, נאבקו בהם כל ארגוני המחתרת.

שגרה של מחסומים ועוצר. "כלניות" בעת אכיפת עוצר בירושלים

השינוי החד בתפקידי היחידה, ממלחמה באויב הנאצי למשימות שיטור נגד אוכלוסייה אזרחית, ומאבק יומיומי מתיש וחסר תכלית, היה מתסכל עד כדי כך שאחד ממפקדיה אמר: "השאלה הייתה מתי נצא משם, ולא אם נשאיר את המקום ליהודים או לערבים".

שוטרים וחייל "כלניות" בריטים במחסום ליד תחנת הרכבת בירושלים

"אין על מה לקנא בחייל הבריטי", כתב אלתרמן. "הוא רתוק אל תפקיד שאינו בקלים[...] אין זה קל לו, לגרור יתומים ויולדת ולזחול נאבק עם אבות שכולים". בד בבד, כתב, יש לזכור שהחייל הוא נציג "אומה אשר לה ממשלה, מולדת ששלחַתּוּ בברכת הדגלים". ועד שהיהודים יהיו עצמאים במולדתם, עד שיהיו אומה שיש לה ממשלה, לא ייתם המאבק ב"כלניות".

כדאי להיות מעודכנים!
להצטרפות לוואטצפ השבועי
הלאה הכובשים הבריטים. גרפיטי בתל אביב, 1947
הלאה הכובשים הבריטים. גרפיטי בתל אביב, 1947

פרקים נוספים בסדרה

כרזת פרסומת להצגה שבה שרה שושנה דמארי את "כלניות" מאת אלתרמן, 1945. אוסף האפמרה – הספרייה הלאומית, 997001260070405171; "כלניות" בעת אכיפת עוצר בירושלים, אוסף התצלומים, הספרייה הלאומית, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית, 990035702300205171; שוטרים וחייל "כלניות" בריטים במחסום ליד תחנת הרכבת בירושלים, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן-צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009639468405171; גרפיטי על קיר בתל אביב, רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל, 997009633808205171.

כתיבה והפקה: תהילה ביגמן. איור: עינב ויסמן

שוטרים וחייל "כלניות" בריטים במחסום ליד תחנת הרכבת בירושלים