המפגש המסכם של הכשרת מנחי קהילות מורים מובילי תרבות ומורשת במכון הרטמן בהובלת ד"ר אילון אידלשטיין וד"ר נגה בינג מתכנית בארי עסק בתובנות מהקורונה, לימוד למתן תורה, מבט על הדרך שהקבוצה עשתה וצידה לדרך לעתיד...
המפגש היה מרגש בעצם האפשרות להיפגש פנים אל פנים (לפי הנחיות משרד הבריאות) ובהסתכלות המשותפת על שנה ברוכת עשיה בקהילות המורים ועל קבוצה איכותית שנוצרה, עבדה והתפתחה יחד על דרך המשפט: מי שמעצים יוצא מועצם. השתתפו במפגש המנחים והמנחות בשש קהילות מורים מובילי תרבות ומורשת בירושלים, מודיעין, אשקלון ובאר שבע.
בקהילת המורים הירושלמית של מכון הרטמן בהנחיית נאהב אורן ושרית אידל- תנחום קיימו בתקופה זו מפגש בנושא החיים בשעת משבר. הקהילה למדה יחד כמה טקסטים מעוררי השראה ומחשבה, שיתפו זה את זו בהתמודדויות שלהם, ויצאו עם תובנות כיצד ניתן לחיות ולהתחזק בתוך משבר.
בקהילת המורים בקריית מוצקין של המדרשה באורנים, בהנחיית נעמה הלל מלאכי וגילי צדקיהו, בחרו לעסוק בתקופה זו בנושא קהילה. הלימוד של הקבוצה נפתח במדרש הממשיל את התרומה של כל אחד ואחת לקהילה לארוחה טעימה, שאליה כל אורח מביא מאכל שונה וזוכה לטעום מגוון רחב של מטעמים. במהלך המפגש המורות עסקו, בין השאר, בקהילת בית הספר ובדמויות השונות המהוות חלק ממנה ותורמות לה.
לאחר כחצי שנה של עשייה בשטח, עצרנו לרפלקציה משותפת על מיזם מורים מובילי תו"מ כדי לסכם את התובנות של הגורמים המרכזיים המעורבים במיזם: נציגי אגף מורשת במשרד החינוך: ראש האגף ומנהלי תחומי הדעת; נציגי המוסדות המלווים: המדרשה באורנים, סמינר הקיבוצים ומכון הרטמן; והמרכז ללימודי רוח בספרייה הלאומית.
חשיבות המסמך היא בראש ובראשונה עצם התיעוד של העשייה מהשנה החולפת, על מנת להכיר בהישגים וגם לבחון באיזו מידה העשייה משקפת את המטרות שהוצבו בתחילת הדרך. בנוסף, במסמך יש ניסיון לחדד את הייחודיות של המיזם בהשוואה למודלים אחרים ולהגדיר באילו היבטים יש עדיין צורך לדייק את המודל.
בעקבות ההנחיות של משרד החינוך לאור משבר הקורונה בארץ ובעולם, מורים ומורות ברחבי הארץ מתמודדים עם הצורך לעבור להוראה מקוונת ולספק לתלמידים תמיכה, ליווי, שגרה ומסגרת לימודית מרחוק. גם קהילות המורים עברו כולן למפגשים מקוונים ומנצלות את הנסיבות כדי לאתגר את החשיבה הפדגוגית, לחשוב על פתרונות יצירתיים במסגרת המגבלות, ולחדש בלימוד טקסטים מעוררי השראה ובמתודות רעננות. העבודה המשותפת בקהילה באה בראש ובראשונה כדי לתת מענה למצב המורכב שנוצר, אך היא וודאי תהווה גם בסיס של ניסיון וכלים שישמש את המורים והמורות גם עם החזרה לשגרה המיוחלת בבתי הספר.
אורים ותו"מים: מפגש פתיחה לקהילות מורים מובילי תו"מ
במהלך חנוכה, בכ"ו בכסלו, תש"ף 24/12/19, התקיים בספרייה הלאומית מפגש פתיחה למורים מובילי תו"מ. כמאה וארבעים מורים, מדריכים, רפרנטים ומנחים השתתפו בכינוס.
היום נפתח בדברי ברכה בשם הספרייה הלאומית מפי שובי הופמן, רכזת קהילות מורים, ובדברי ברכה בשם משרד החינוך מפי יובל אוליבסטון, ראש אגף מורשת, ובהכרת תודה לכל השותפים: המדרשה באורנים, סמינר הקיבוצים ומכון הרטמן. לאחר מכן צפינו במופע של ג'קי לוי, שנגע בעיסוק במקצועות תרבות מורשת בצורה הומוריסטית ורלוונטית.
במהלך היום התקיימו מגוון סדנאות, ביניהן: התנסות בלימוד טקסט מקראי דרך אמנות; סדנה לרכישת כלים של מספרי סיפורים לשימוש בכיתה; סדנת פיוט ושימוש נכון בקול; סדנה סביב אתיקה של הלמידה בחברותא; סדנת חשיפה למאגרי הארכיון של הספרייה; סדנה על ההתייחסות לאלוהים בכיתה; וסיור מיוחד בספרייה הלאומית לכבוד חנוכה.
למנחי התכנית היתה הזדמנות למפגש ושיחה עם עמיתיהם, בין השאר דרך סיור רפלקטיבי במיצג "יונה בספרייה" וחשיפה לפרויקט "מטמונים" – פינה חדשה בספרייה המשלבת מִשחוּק בלמידה.