חגיגה של לימוד

כמה פעמים בחיים נשארתם ערים כל הלילה כדי ללמוד משהו שאתם אוהבים?

לבד, בזוג או אולי בחבורה? לדבר על מחשבות, לדון במקורות, להרהר בתובנות, להגות באוצרות רוח?

"תיקון ליל שבועות" נותן הזדמנות לעשות את זה.

מאזיניםפועליםקוראיםמשוחחיםפעילות מסכמתיוצריםמביניםמתבוננים

קוראים

המודעה המעוטרת שלפנינו מזמינה את חברי קיבוץ גבעת חיים איחוד להתכנסות של לימוד ושיח בחדר האוכל בליל חג השבועות. ההתכנסות הזו ממשיכה את המסורת של "תיקון ליל שבועות" אך מעניקה לה גוון חדש.

המנהג ללמוד בליל שבועות קשור לנופך שהתווסף בימי התלמוד לחג הקציר המקראי (שנקרא גם שבועות או חג הביכורים) כחג מתן תורה. בתורה לא כתוב במפורש באיזה יום בחודש סיוון חל מתן תורה וחז"ל חיברו את יום מתן תורה לחג הקציר. על פי המסופר, בני ישראל התעוררו בבהלה מהקולות והברקים על הר סיני ולא היו מוכנים למעמד קבלת התורה. הלימוד בליל שבועות בא לתקן, ולהראות את האהבה לתורה ואת ההתרגשות והציפייה למתן תורה בכל שנה מחדש.

במקורו, נוסח "תיקון ליל שבועות" מכיל קטעים מהתורה שבכתב, מהמשנה ומספרי קבלה שונים ונפוץ בקרב יהדות ספרד ובחוגים שלמדו קבלה. בהשאלה המושג מתייחס לכל סוג של לימוד תורה, בשיעורים או לימוד חופשי, בליל שבועות.

ההזמנה ל"תיקון ליל שבועות" בקיבוץ ממחישה את יחס הקיבוץ למנהג המסורתי ואת הניסיון ליצור זהות יהודית-ישראלית חדשה, המחוברת לשורשים התרבותיים היהודיים אך מאפשרת פרשנות נרחבת למושג "לימוד תורה".

בשנים האחרונות רווח מאוד האופי המחודש שניתן לתיקון ליל שבועות. במקומות רבים עוסקים בליל שבועות באוצרות הרוח של העם היהודי באופן שלא בהכרח עונה על ההגדרה המסורתית-דתית של "לימוד תורה", אך הוא מעניק משמעות מרגשת ורלוונטית לתכנים העתיקים בכל שנה מחדש.

המנהג ללמוד בליל שבועות קשור לנופך שהתווסף בימי התלמוד לחג הקציר המקראי כחג מתן תורה

ההזמנה ל"תיקון ליל שבועות" בקיבוץ מחוברת לשורשים התרבותיים היהודיים אך מאפשרת פרשנות נרחבת למושג "לימוד תורה"

מאזיניםפועליםקוראיםמשוחחיםפעילות מסכמתיוצריםמביניםמתבוננים

מדברים

- למי מיועדת ההזמנה?

- מהם התכנים של תיקון ליל שבועות שאליו מזמינה המודעה?

- האם הם נחשבים לדעתכם ללימוד תורה?

- האם נשארתם פעם ערים כל הלילה כדי ללמוד משהו שאתם אוהבים?

מאזיניםפועליםקוראיםמשוחחיםפעילות מסכמתיוצריםמביניםמתבוננים

מבינים

חג מתן תורה הוא אחד השמות של חג השבועות ומייצג היבט אחד שלו. הביטו כאן וב"יוצרים" בתמונות המייצגות את ההיבטים השונים של החג.

(לחצו על הלינק כדי לראות את התמונות בגודל מלא.)

- איזה היבט מייצגת כל תמונה? לאיזה מהם אתם מתחברים?

הצעת הגשה

הצעת הגשה

בשיעורי תרבות יהודית-ישראלית, בנושא: ארון הספרים היהודי; שבועות.

בשיעורי תנ"ך, בנושא: סיפור התהוות האומה.

בשיעורי היסטוריה, בנושא: דפוסי הפעילות של התנועה הציונית בארץ-ישראל; בניין הבית הלאומי- מסגרות כלכליות, חברתיות ותרבותיות.

חג השבועות

עוד מאותו נושא:

להרחבה

להרחבה

No items found.