חזרה לדף הראשי
מערך שיעור
תלמידי חטיבת הבינים

רשימה שחורה

איריס אליה כהן

בשירה של איריס אליה כהן מתארת המשוררת את אביה בעזרת פאלטה שבה צבע אחד בלבד – השחור – אך בעזרתו היא פורשת קשת חמה ונפלאה של רגשות ומעצבת דיוקן עשיר. במוקד השיעור יעמוד הצבע השחור. נחקור ביחד את המנעד הרגשי שנקשר בדרך כלל לצבע השחור, ונראה כיצד מרחיבה אליה כהן את גווניו.

פתיחה

הזמינו את התלמידים להעלות מונחים וביטויים רבים ככל האפשר המתקשרים עם המלה (והצבע) "שחור".

תוכלו למצוא כאן כלי דיגיטלי פשוט ליצירת ענן מלים.

חשבו על קשת הרגשות שמזוהה עם הצבע השחור – האם שחור מקושר בדרך כלל עם תחושות חיוביות או שליליות?

מבט מקרוב

ליקטנו מספר פריטים מתוך אוסף הכרזות של הספרייה הלאומית, שמייצגים אחדים מן ההקשרים הקודרים והביקורתיים בהם נזכר הצבע השחור.

חלקו את הכתה לקבוצות קטנות, והזמינו כל קבוצה להתייחס לאחד מהפריטים. הנחו את הקבוצות לשים לב:

  • למשמעות שיש לצבע השחור בכל אחד מן הפריטים;
  • לדרך עיצובו של הפריט;
  • לקשת התחושות והרגשות שהוא מעורר.

 

ענן שחור על לב ירושלים – פשקוויל חרדי. הצירוף "ענן שחור" באות כבדה וגדולה תופס כמחצית משטחה של הכרזה. איזו תחושה הוא משרה?

 

חסל את השוק השחור – האם התלמידים יודעים מהו "שוק שחור"? המונח מתאר פעילות כלכלית שאינה חוקית, עסקאות המתנהלות בסתר, הרחק מעינו הפקוחה של השלטון, משום שהן בניגוד לאיסורים או מגבלות שמטילה המדינה.

בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל, מול גלי עלייה המונית שלפליטים חסרי רכוש, שררו תנאים של מחסור חריף. הממשלה הנהיגה משטר קיצוב (משטר הצנע) על מנת לספק לכל התושבים מצרכי יסוד חיוניים. במקביל למדיניות הממשלה התפתח שוק שחור בו נסחרו בהחבא מוצרים מעבר למכסות המצומצמות שקבעה הממשלה. ראש הממשלה, דוד בן גוריון, הכריז על מאבק נגד השוק השחור, שאיים להכשיל את מדיניות הקיצוב.

שימו לב כיצד מעוצבת הכרזה? כיצד היא מתארת את השוק השחור? באיזו שפה גרפית היא עושה שימוש כדי להבהיר שהשוק השחור הוא מסוכן ולא לגיטימי?

כרזה נוספת אל תתן יד ליד המורמת עליך! אל תקנה בשוק השחור! מכוונת אף היא למאבק בשוק השחור ומעוצבת בפשטות רבה. שימו לב כיצד היא מעבירה מסר ברור ותקיף, וכיצד היא יוצרת זיהוי של השוק השחור עם אלימות ופשע.

 

הפנתרים השחורים בחד"ש – כרזה של מפלגת חד"ש לקראת הבחירות להסתדרות. האם התלמידים יודעים מיהם הפנתרים השחורים ומה סיפורה של התנועה? אילו השערות הם יכולים להעלות מתוך מבט בכרזה?

תנועת הפנתרים השחורים, אשר פעלה בישראל בשנות ה-70', היתה תנועת מחאה חברתית של צעירים בני הדור השני לעלייה ממדינות ערב. את שמם בחרו הפנתרים השחורים בהשראת תנועת המחאה של הקהילה האפרו-אמריקאית בארצות הברית, וכמותם יצאו נגד אפליה שבסיסה אתני ומעמדי.

מדברים

הזמינו את הקבוצות להציג את הפריטים שחקרו. במליאה, תוכלו לערוך השוואה קצרה ביניהם. מלבד הדומיננטיות של הצבע השחור בכרזות המובאות כאן, תוכלו לעמוד על מאפיינים נוספים המשותפים להן: שפה גרפית פשוטה שעושה שימוש בדימויים וצבעים מעטים, מסר תקיף וחד משמעי.

האם יש לדעתכם קשר בין מאפיינים אלה לתכונות המזוהות בדרך כלל עם הצבע השחור?

לומדים

בשירה משרטטת המשוררת את דיוקנו של אביה:

"אֲנִי רוֹאָה אוֹתוֹ

פִּתְאֹם אֶל מוּל עֵינַי..."

היא עושה זאת מתוך תשומת לב זהירה לכל תג ופרט בפניו, לתנועותיו ולמעשיו.

קראו את השיר קריאה צמודה.

  • כמה פעמים חוזר בשיר הצבע השחור?
  • אילו ביטויים וצירופי לשון עם המלה "שחור" חוזרים בשיר? האם כולם מוכרים ומובנים לתלמידים?
  • מהו לדעתכם יחסה של המשוררת לאביה?
  • המשוררת מתארת את אביה בעזרת צבע אחד בלבד, אך מבין השורות מצטיירת תמונה עשירה של זכרונות ורגשות. שימו לב: אילו זכרונות שונים היא מתארת? אילו רגשות עולים בין שורות השיר?

שימו לב כיצד נמתח המנעד הרגשי בין צחוק ודמע. ההומור השחור של האב מוליד מצהלות צחוק, ואילו מותו ממיט על המשוררת ימים שחורים.

ערך מוסף

דיוקן האב אמנם צבוע כולו שחור, אבל מתוך השחור עולה איכשהו קשת נפלאה של צבעים ורגשות, עשירה וחמה באופן מפתיע. גווני השחור מתלכדים לדיוקן של אב אהוב, אשר הגעגועים אליו מוחשיים.

יוצרים

תוכלו לבחור בין שתי חלופות לפעילות יצירה:

  1. צילום

צלמו עצם שחור.

בחנו את התמונה: איזו אווירה היא משרה? אילו תחושות ורגשות היא מעוררת?

תוכלו לעיין בתמונות שצילמו ילדים מתוך גליון "עיניים" בנושא "שחור".

 

  1. עריכת תמונה

בחרו תמונה של מקום או אדם אהובים.

ערכו את התמונה (ניתן לעשות זאת בטלפון או במחשב באתרים המציעים עריכת תמונות מקוונת ללא עלות, כמו Photopea).

בחרו פילטר לתמונה, או שטפו אותה בצבע אחד.

  • איזה אפקט רגשי יוצרת העריכה?
  • מה משמעות הגוון או הפילטר שבחרתם?

להרחבה

האמן אניש קאפור, אמן יהודי בריטי ממוצא הודי, נודע ביצירותיו הייחודיות, שעושות לא פעם שימוש בצבעים חדים ומתעתעות בצופים. קאפור עורר סערה בקהילת האמנים והיוצרים לאחר שקנה זכות בלעדית לשימוש בצבע השחור ביותר בעולם. תוכלו לקרוא על עבודתו ועל המחלוקת שעורר.

No items found.